Me olemme sinua varten
5.6.2017
Kaarinan kaupungin henkilöstön palkkauskysymyksestä
1.2.2018
Me olemme sinua varten
5.6.2017
Kaarinan kaupungin henkilöstön palkkauskysymyksestä
1.2.2018
Näytä kaikki

Kaarinan budjetti vuodelle 2018 sen näytti – SDP pitää sen minkä lupaa

Vuoden 2018 talousarvio hyväksyttiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 13.11. ja me demarit olemme erittäin tyytyväisiä siihen. Miksemme olisi, saimme läpi monia meille tärkeitä asioita, juuri niitä, jotka olivat meidän viime kevään vaalilupauksiamme.

Vaaliohjelmassamme me lupasimme, että ”Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen varhaiskasvatukseen.”, joten on ilo todeta, että alusta asti vastustamamme päivähoidon subjektiivisen oikeuden rajaus on nyt poistettu. Tämä rajauksen poisto oli yksi tärkeimmistä tasa-arvohankkeistamme tälle valtuustokaudelle ja on hienoa, että saimme sen läpi jo ensimmäisenä vuonna. Lapsia ja perheitä ei enää rankaista, vaikka työttömyys tai sairaus pakottaisikin vanhemmat olemaan kotona. Myös näillä lapsilla ja perheillä on nyt sama rajoittamaton oikeus varhaiskasvatukseen, kuin muilla.

Yhtä tärkeä tavoite meille oli, että varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ei kasvateta. Sekin onnistui. Tämän näemme tärkeäksi paitsi lasten, myös osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön hyvinvoinnin kannalta. Meillä Kaarinassa on onnistuttu viime vuosina lisäämään varhaiskasvatushenkilöstön hyvinvointia niin paljon, että esimerkiksi sairauspoissaolot ovat vähentyneet olennaisesti ja ryhmäkokojen pitäminen kohtuullisena tukee tätä kehitystä.

Lupasimme myös, että”Kaarina on koulutuksen ja kasvatuksen edelläkävijä”, jota turvaamaan saatiin lisämäärärahoja sekä opetuksen lisäämisen tuntikehyksen kautta, että oppimateriaaleihin.Varsinkin oppimateriaalien kunnon kanssa Kaarina on menneinä vuosina jäänyt jälkeen ja näihin rahoihin esitimme vielä viimeisessä hallituksen käsittelyssä 190 000 euron lisäystä, joka meni yksimielisesti läpi.

Yksi tärkeistä vaalilupauksistamme oli:”Koulujen ja päiväkotien terveellinen sisäilma turvataan jatkuvalla rakennusten ja laitteiden kunnossapidolla, peruskorjauksilla ja tarvittaessa uudisrakennusinvestoinneilla”. Myös tässä asiassa onnistuimme, koska sisäilmaongelmista kärsineet koulut saadaan terveellisiksi. Hovirinta peruskorjataan ja Valkeavuoreen rakennetaan kokonaan uusi koulu. Tämä kohta aiheutti budjettikokouksessa suurimmat keskustelut, eivätkä laineet päätöksen ympärillä näytä vieläkään laantuvan, koska osa puolueista olisi halunnut purkaa myös Hovirinnan koulun kokonaan, eikä heille vielä tämä enemmistöpäätös kelpaa. Olemme selittäneet kantaamme esimerkiksi täällä, joten tässä yhteydessä ei siitä enempää kuin se, että tulemme tekemään lujasti töitä sen eteen, että peruskorjaus Hovirinnassa onnistuu.

Lupasimme myös huolehtia yleisesti Kaarinan vetovoimaisuudesta kasvukuntana ja erikseen, että ”Hovirinnan rantapuisto laitetaan kuntoon ja huomioidaan muut virkistysmahdollisuudet”. Hovirinnan sauna- ja ravintolarakennuksen rahat ovat nyt budjetissa ja rannan pengerrys samoin, joten sekin lupaus on pidetty. Muita virkistysmahdollisuuksia budjetissa hyväksyttiinlähiliikuntapaikoista koirapuistoon ja päiväkotien piha-alueiden piristämiseen, useita pieniä tärkeitä hankkeita, jotka näkyvät lähellä kaupunkilaisia.

Yksi iso lisä kaupungin harrastusmahdollisuuksiin ja vetovoimaisuuteen liikunnan ja urheilun saralla on suuri liikuntahalli, joka mahdollistui Valkeavuoren koulujen rakentamisen yhteydessä. Kenties Kaarinassakin on mahdollisuus tulevaisuudessa nähdä pääsarjatason palloilua, koska muutaman vuoden päästä se ei ainakaan ole tiloista kiinni.

Tämä lista ei ole täydellinen, monia muitakin hyviä asioita budjettiin sisältyi, joista tärkeimpien joukossa on reilut satsaukset sote- ja sivistyslautakunnan alaisiin toimintoihin. Esimerkiksi ikäihmisten palvelutori Eerikin, keskitetyn palveluohjauksen yksikön, toiminta alkaa maaliskuussa ja terveyskeskuksen lääkäriresurssia vahvistettiin. Juuri niiden kautta rakentuu suuri osa kaupunkilaisten hyvinvoinnista.

Lopuksi on hyvä todeta, että yksin me emme näitä asioita saaneet aikaiseksi, vaan hyvässä yhteistyössä muiden puolueiden kanssa. Me demarit pidämme minkä lupaamme, joten kanssamme on hyvä neuvotella.Tällä samalla linjalla jatkamme myös tästä eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.