36 Timo Virta
11.3.2021
28 Pirjo-Riitta Ruohonen
19.4.2021
36 Timo Virta
11.3.2021
28 Pirjo-Riitta Ruohonen
19.4.2021
Näytä kaikki

Kaarina tarvitsee lisää kunnallisia päiväkoteja

Kuvassa Kesämäen päiväkoti, jossa on iso piha lasten leikkejä varten.

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonais valtaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia. Kaarinassa varhaiskasvatusta toteutetaan sekä kunnallisissa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa että yksityisten palveluntuottajien järjestämänä. Kaarina ostaa päivähoitoa myös naapurikunnilta.Tällä hetkellä noin sata lasta on hoidossa Kaarinan ulkopuolella. Sivistystoimessa vuonna 2020 tehdyn selvityksen mukaan hieman yli 50 % päiväkodeissa olevista lapsista on kunnallisissa päiväkodeissa. Valtakunnallisella tasolla n. 80 % lapsista on kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä. Kaarinassa yksityisten palveluntuottajien osuus varhaiskasvatuksen järjestäjinä on ollut viime vuosina jatkuvasti kasvussa.

Kaarinan väkiluku kasvaa ja siten myös palvelujen tarve. Tämän vuoksi Kaarina tarvitsee lähivuosina lisää omia kunnallisia päiväkoteja eri alueille. Tämä tulee ottaa huomioon kaupungin päätöksenteossa, jotta pystytään vastaamaan perheiden tarpeisiin. On myös huomattava, että erityistä tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatus toteutuu pääosin kunnallisissa päiväkodeissa henkilöstön monipuolisemmasta ammattirakenteesta johtuen. Samoin vuorotyön jatkuvasti lisääntyessä yhteiskunnassa tarvitaan lisää myös vuorohoitoa lapsille.

Kaarina on opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä valittu tämän vuoden elokuussa alkavaan esiopetuksen kaksivuotiseen kokeiluun. Tässä kokeilussa 5-vuotiaat lapset tulevat esiopetuksen piiriin muutamassa päiväkodissa. Tämä esiopetus toteutuu pääosin kunnallisissa päiväkodeissa, joka tulee myös huomioida varhaiskasvatuksen suunnittelussa.

Kaarinalaisilla lapsilla on oikeus saada kotikunnassaan laadukasta varhaiskasvatusta. Näin turvataan kaikille lapsille hyvät ja tasa-arvoiset kasvuolosuhteet.

Pirjo-Riitta Ruohonen
Sivistyslautakunnan jäsen, sd

Juttu on julkaistu 10.3.2021 Kaarina-lehdessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.