Laajennettu oppivelvollisuus on tulevaisuusteko
8.6.2021
Yleisötilaisuus: SOTE tulee -mikä muuttuu?
12.11.2021
Laajennettu oppivelvollisuus on tulevaisuusteko
8.6.2021
Yleisötilaisuus: SOTE tulee -mikä muuttuu?
12.11.2021
Näytä kaikki

Valtuustoaloite puiden määrän lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi rakennetuilla alueilla

Valtuustoryhmämme teki syyskussa 2021 seuraavanlaisen aloitteen puiden määrän lisäämiseksi ja ylläpitämiseski rakennetuilla alueilla.

Vuoden 2021 kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma ja rakennettujen alueiden pinnat ovat päiväaikaan imeneet auringonvaloa siinä määrin, että rakennusten pinnat ja kadut ovat hohtaneet kuumuutta myös yöllä. Kuumuus on ollut monessa tapauksessa epämiellyttävää ja vähentänyt asumisviihtyvyyttä tuntuvasti. Lisäksi kuumien keskusta-alueiden liikkeet varmasti kärsivät asiakaskadosta. Kaarinan SDP:n mielestä Kaarinan kaupungin tulisi pyrkiä maankäytön ja rakentamisen suunnittelussa käyttämään ratkaisuja, jotka vähentävät rakennettuihin pintoihin hellepäivinä keräytyvää lämpöä.

Kuumuutta paremmin kestävien ja asumisviihtyvyyttä lisäävien ratkaisuiden teko ei onneksi ole kallista eikä vaadi merkittäviä investointeja. Viimeaikainen tieteellinen tutkimus on osoittanut puiden, erityisesti lehtipuiden, olevan hyvin tehokas rakennettujen pintojen lämpenemisen ehkäisijä. Latvuston aiheuttaman varjostuksen viilentävä vaikutus on osoittautunut huomattavaksi myös varsinaisen varjostetun alueen ulkopuolella. Viilentävä vaikutus on vahvimmillaan maan pinnan tasolla, mutta vaikuttaa viilentävästi myös puiden latvustoa korkeammalle ylettyviin taloihin (lämpösäteily maasta vähentyy erityisesti yöaikaan).

Puiden vaikutus on pienimmillään muutaman asteen luokkaa, mutta joissain tapauksissa katujen varsilla olevan laajamittaisen puuston viilentäväksi vaikutukseksi on arvioitu noin 10 astetta Celciusta. Jo asteen tai kahden viilennys on merkittävä sekä viihtyvyyden että energiankulutuksen kannalta. Mitä alhaisempana lämpötila pysyy, niin sitä vähemmän tarvitaan energiaa jäähdytykseen ja sitä parempana pysyy asukasviihtyvyys. Puiden on myös osoitettu lisäävän yleistä viihtyvyyttä ja puhdistavan kaupunki-ilmaa.

Toisin sanoen tieteellinen tutkimus on osoittanut, että suunnittelemalla kaupunkiympäristöön mahdollisimman suuri määrä puita, voidaan alueen lämpötilaa hellepäivinä laskea tuntuvasti. Hellevaikutuksen vähentäminen puuston avulla lisää alueen miellyttävyyttä asukkaiden kannalta, vähentää helteen tuomia haittavaikutuksia ja lisää alueen taloudellista arvoa. Toisin sanoen viihtyisän ja viileän, puistomaisen alueen liikkeissä käy enemmän asukkaita kuin paahtavaa betoniaavikkoa muistuttavan alueen liikkeissä. Lisäksi viileiden, puistomaisten asuinalueiden arvo nousee viileyden myötä. 

Puuston määrän lisääminen on myös osa ilmastonmuutoksen vastaista toimintaa.

Kaarinan SDP esittää edellä mainittujen seikkojen perusteella, että Kaarinan kaupunki edellyttää jatkossa rakennetuilta ympäristöiltä mahdollisimman suurta määrää puita. Lisäksi Kaarinan kaupungin tulisi pyrkiä lisäämään puiden, erityisesti lehtipuiden, määrää myös jo valmiiksi rakennetuissa ympäristöissä.

Lähteet: Ziter, C. D., Pedersen, E. J., Kucharik, C. J., & Turner, M. G. (2019). Scale-dependent interactions between tree canopy cover and impervious surfaces reduce daytime urban heat during summer. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116(15), 7575-7580.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.