Yleisötilaisuus: SOTE tulee -mikä muuttuu?
12.11.2021
Aluevaaliehdokkaat
15.12.2021
Yleisötilaisuus: SOTE tulee -mikä muuttuu?
12.11.2021
Aluevaaliehdokkaat
15.12.2021
Näytä kaikki

SDP ryhmäpuheenvuoro – talousarvio 2022

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Hukkasen pitämä puheenvuoro 15.11.2021 valtuustossa.

Arvoisa puheenjohtaja,

Arvoisat valtuutetut, kaupunginjohtaja ja virkamiehet sekä kaupunkilaiset.

SDP:n valtuustoryhmä on tyytyväinen nyt käsiteltävään talousarvioon. Keskeisinä tavoitteidemme on ollut pitää huolta kaupunkilaisten hyvinvoinnista, terveellisestä kasvu- ja oppimisympäristöstä. sekä edistää aktiivista ja arvokasta ikääntymistä.

Kaupunginjohtajan esitys säilyttää veroprosentit ennallaan on SDP ryhmän mielestä vastuullista talouden pitoa. Tulevaisuuden epävarmuus, siirtyminen hyvinvointialueisiin ja epävarmuus siitä mitä palveluita loppujen lopuksi siirtyy kunnalta pois ja mitä palveluita jää kunnan hoidettavaksi. SDP ryhmän mielestä veroprosentin laskeminen juuri nyt, ei ole järkevää, mielestämme on parempi katsoa, mitä tulevaisuus tuo tulleessaan. Emme halua kerätä veroja luodaksemme luksusta tai uusia palveluita, vaan varautua tulevaan. Veroprosentin muuttamista hyvinvointialueuudistuksen jälkeen on rajoitettu ja siten sen laskeminen nyt voi asettaa kaupungin erittäin haasteelliseen taloudelliseen tilanteeseen myöhemmin, jolloin voimme olla pakotettuja tekemään leikkauksia palveluihimme. Jos tämä vuosi päättyy ylijäämäisenä, ei raha mene hukkaan, vaan se voidaan vihdoin käyttää velkojen lyhentämiseen.

Arvoisa puheenjohtaja.

Kaarina on saanut nauttia kasvuluvuista jo jonkin aikaa, monet uudet Kaarinalaiset valitsevat uuden asuin paikkansa vapaa-ajan palveluiden perusteella. Olemme Kaarinassa investoineet viime vuosina uusiin vapaa-ajan ja liikuntapaikkoihin, tämä ovat palvelua parhaimmillaan. Mutta miten pidämme huolta olemassa olevista liikuntapaikoista, SDP ryhmä on huolissaan mm. liikuntapaikkahoitajien riittävyydestä.  

Haluamme kiittää virkamiehiä ripeästä ja perusteellisestä selvitystyötä Hovirinnan salin säilyttämisvaihtoehdosta, saadun selvityksen ja yleisen ilmapiirin pohjalta emme lähde ajamaan salin säilyttämistä.

SDP:n valtuustoryhmälle on tärkeää tukea perheiden arkea ja taata jokaiselle lapselle oikeus hyvään ja turvalliseen varhaiskasvatukseen. Mielestämme meidän tulee taata riittävä määrä kunnallisten päivähoitopaikkoja ja niihin tarvittavat resurssit. Tästä syystä Littoisten monitoimitalon muokkaaminen päiväkodiksi tulee ehdottomasti toteuttaa. Samoin kuin jo aloitetut kuten suunnitellutkin kouluhankkeet tulee toteuttaa ajallaan ja laadukkaasti terveellisinä kasvu- ja oppimisympäristöinä.

Kaarina on haastavassa tilanteessa tiukentuvien lakisääteisten velvoitteiden kasvaessa, miten kaupunki pystyy houkuttelemaan riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä täyttämään nuo velvoitteet samalla kun se pitää kiinni olemassa olevasta henkilöstöstä ja huolehtiin sen hyvinvoinnista. Sdp ryhmä on erittäin tyytyväinen nähdessään, että keväällä esiintuomamme huoli terveyskeskuspalveluista on kuultu, ja nyt olemme saamassa merkittäviä lisäresursseja terveyskeskukseen, näin kuntalaisten hoitoon pääsy parantuu huomattavasti. Jotta kaupungin pystyy olemaan kiinnostava työnantaja, SDP ryhmän mielestä, kaupungin tulee olla ennen kaikkea vastuullinen työnantaja ja tästä hyvänä esimerkkinä on nyt talousarviokirjaan lisätty määräaikaisten opettajien kesäajan palkka.

Sdp ryhmä näkee, että kaupungilla on tärkeä rooli myös tulevaisuudessa ikäihmisten toimintakyvystä huolehtimisessa. kaupunki mahdollistaa, luomalla puitteita vapaaehtoistoiminnan toteutukseen, näistä esimerkkinä mm. Pontela, ystäväkahvila ja Puntari. Kaupungin tulee myös tuottaa edelleen laadukkaita ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluita mm. virikkeellistä päivätoimintaa ja monipuolisia ikäihmisten liikuntaa ja toimintakyvyn tukevia toimia.

Arvoisa puheenjohtaja.

Talousarvion valmistelu on ollut hyvää. SDP ryhmä toivoo tuleville vuosille avointa keskustelua ja rakentavaa yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa.

Tehkäämme siis hyviä päätöksiä, Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.