Sari Hukkaselle Kaarina-mitalli
17.12.2021
Sote-järjestöjen toimintaedellytykset turvattava
18.3.2022
Sari Hukkaselle Kaarina-mitalli
17.12.2021
Sote-järjestöjen toimintaedellytykset turvattava
18.3.2022
Näytä kaikki

Psykiatrisia sairaanhoitajia kouluihin

Noora Nieminen luki sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteen 31.1.2022 valtuustossa

Me Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä esitämme valtuustoaloitteena, että Kaarinassa selvitetään psykiatristen sairaanhoitajien palkkaamista kouluille. Joissakin lähikunnissa, esim. naapurikaupunki Turussa kouluissa työskentelee osana oppilashuoltoa psykiatrisia sairaanhoitajia ja tästä toiminnasta on jo nyt saatu myönteistä palautetta. Nyt on pikaisesti selvitettävä ja arvioitava mallin vaikuttavuutta.


Lapsilla ja nuorilla on tarve psykiatrisen sairaanhoitajan tuelle ja keskusteluavulle omassa koulu-ja opiskeluympäristössään, pandemia-aika on entisestään lisännyt avuntarvetta. Mielialakysymykset, ahdistus, traumat, menetykset ja laajasti nuorten elämään liittyvät pulmat ja mieltä kuormittavat huolet ovat teemoja, joita voidaan ratkoa yhdessä psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.
Mielenterveys on tunnustettava voimavaraksi ja siihen panostaminen on tärkeää ja merkityksellistä ennaltaehkäisevää varhaisen tuen toimintaa.


Tällaisella matalankynnyksen palvelulla voidaan tukea lasten ja nuorten toimintakykyä ja edistää lasten ja nuorten terveyttä.
Psykiatrinen sairaanhoitaja tukee toiminnallaan lasten ja nuoren ohella myös perheitä sekä koulujen terveyden- ja oppilashuollon toimijoita. Perustasolla tapahtuva hoito on aina edullisempaa, kuin erikoissairaanhoidossa tapahtuva hoito.


Tarvittava lisämäärärahaesitys tulisi tehdä kevään aikana, jotta toiminta voidaan aloittaa 1.8.2022. Asia on kiireinen, THL:n arvion mukaan mielenterveysongelmat ovat yleisin syy nuorten syrjäytymiseen niin koulutuksesta kuin työelämästä. Nyt on oikea aika luoda toimiva malli, joka siirtyy osaksi sivistyspalveluiden ja uusien hyvinvointialueidenyhteistoimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.