Se on va-va-vappu, vappupiknikki!
2.5.2023
Ollaan kaikki avuksi tavallamme
3.12.2023
Se on va-va-vappu, vappupiknikki!
2.5.2023
Ollaan kaikki avuksi tavallamme
3.12.2023
Näytä kaikki

Turun seudulla kehittyvä yhteistyö tarvitsee meitä kaikkia

Julkaistu Kaarinalehdessä 05.07.2023

Nyt juuri kesään on kuulunut vähemmän paikallispolitiikan kokouksia ja enemmän keskustelutilaisuuksia ympäryskuntien ja seutukuntien kanssa. Näistä tiivistettynä terveisiä Kaarinaan kaarinalaisille.

Turun seudulle olennaista on keskuskaupungin veto ja menestys.

Suomessa Turku on kasvaa ja kehittyy hyvällä kolmannella kärkisijalla, mutta Tampere on monessa asiassa meitä kaukana edellä. Siellä seudullinen yhteistyö toimii eri tavalla ja tähän meilläkin pitää löytyä tahtoa ja ratkaisuja.

Muutosten aika on ollut valtava. Koko maailma on ollut koronasta lähtien pelkässä mullistuksessa, eikä sota ja valtavat rajoitteet sitä ole yhtään helpottaneet. Toisaalta nyt olleet paineet ovat pakottaneet uusiin investointeihin. Energiaa on saatu valjastettua itse, vihreä sähkö on mullistamassa arkea ja sitä osataan kohta myydä myös jalostettuna eteenpäin. 

Turun seudulle syntynyt tai kehittyvä yhteistyö tarvitsee meitä kaikkia. Se lähtee pienestä yhteistyöstä, vaikka kahden kunnan kesken, puoluerajat ylittäen ja parhaimmillaan vetää mukaansa koko Varsinais-Suomea. Littoinen kuntarajat ylittävänä alueena on meille erinomainen esimerkki. Se on edelleen maailman napa, kuten tehtaan piippuun niin aikanaan sprayattiin. Pidetään siitä kiinni ja tehdään siitä vieläkin upeampi. On pysyvämpää tehdä olemassa olevista lähtökohdista parempaa, kuin keksiä pelkästään uutta. Kaarinassa meillä on onneksi vanhaa historiaa joka puolella. Siitä saa tukevaa ponnahduslautaa. 

Kaarinassa meidän tulee pohtia, miten haluamme olla mukana. Tahdommeko olla kehityksen veturina vai seurata sivusta? On aidosti pohdittava, miten vedämme yhtä köyttä ja koko maakuntaa kiinnostavammaksi paikaksi asettua yrittämään ja elämään.  

Koulutus on meille yhä tärkeämpää pitovoimaa, kotouttamista ja pohja bisnekselle. Monipuolinen ammatillinen koulutus ja korkeakoulut ovat olennainen keino saada osaavaa ja koulutettua väkeä pysymään seudun yritysten palveluksessa. 

Varsinais-Suomessa lähes 85 % ammatillisen tutkinnon suorittaneista työllistyy maakunnan alueelle. Ammattikorkeakoulun suorittaneilla luku on reilu 70 % ja yliopistotutkinnon hankkineilla vajaa 50 %. Yliopistotutkinnon suorittaneista lähes 40 % työllistyy kuitenkin oman seudun sijaan pääkaupunkiseudulle. Tästä pienikin lisäsiivu seudun työmarkkinoilla tukisi aluetta ja sen elinkeinoelämää.

Seutuyhteistyö tuo myös Kaarinaan uusia mahdollisuuksia eri koulutusasteille. Yhteistyö kannattaa aloittaa jo polun alkuaskeleista. Yksin emme voi tarjota kaikkea, mutta yhdessä on mahdollisuuksia lisätä valinnan mahdollisuuksia. Suuri osa ihmisistä jää mielummin omalle seudulle kouluun, kuin lähtee saman tutkinnon perässä kauemmaksi. Myös kansainvälisiä osaajia voisimme houkutella ketterästi yhdessä, esimerkiksi yhteisellä englanninkielisellä lukiolla.

Vetovoimaa sujuvasta liikkumisesta, kiinnostavan sympaattisesta rakentamisesta ja kulttuurista

Joukkoliikenne voi parhaimmillaan olla yhteinen seudun strateginen valinta ja kehittämisen kohde. Meillä on jo Föli-bussit, voisiko meillä olla myös lähijunat ja keskuskaupungista ainakin seudun laitamille yltävä ratikka. Erityisesti bussilla ja raiteilla pitäisi päästä helpommin työpaikoille. 

Erottautuminen edellyttää valintoja. Kaarina on jo saanut positiivista näkyvyyttä rakentamisen suunnanmuutoksesta kiinnostavaksi, kauniiksi ja sympaattiseksi. Tätä ajattelua voimme viedä koko seudulle.

Rakennuslupien saannin pitäisi olla Kaarinassa entistä joustavampaa sekä onnistua vähemmillä valituksilla ja paremmalla ennakoitavuudella. Kaarinan rakennusvalvonta toisaalta toimii nykyisellään jo hienosti. Sähköinen luvitus ja neuvonta-apu löytyy nopeaan, vaan silti tuntuu, että olemme siinä samassa ajatuksen jumitilassa, kuin missä moni muukin meidän kokoisemme kaupunki on; että emme uskalla kaupungistua. 

Kasvavaan kaupunkikuvaan liittyy myös muu kasvu kuin rakennuskannan. Elämiseen liittyvä sosiaalisen pääoman, eli kulttuurin kukoistus kulkee kaupungissa kasvun liimana ja kiinnostavan elinvoiman synnyttäjänä.  Seudullisesti kulttuurin elävöittäminen näkyy upeana tietysti Aurajoen varrella. Samanaikaisesti täällä sivuhaaroilla ilmiö on ollut hieman maltillisempaa ainakin isojen tapahtumien kanssa, mutta kylissä ei. Joka puolella on jo kyläyhdistysten tapahtumia ja tempauksia.  Näihin voisimme ottaa vielä naapurit mukaan tekemiseen!


Hyvää kesää toivotellen

kaupunginvaltuutetut

Juuso Ranne, sdp

Malla Rannikko-Laine, kok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.