Turun seudulla kehittyvä yhteistyö tarvitsee meitä kaikkia
23.8.2023
Vuosi 2023 – Miten meni noin niinku omasta mielestä?
3.1.2024
Turun seudulla kehittyvä yhteistyö tarvitsee meitä kaikkia
23.8.2023
Vuosi 2023 – Miten meni noin niinku omasta mielestä?
3.1.2024
Näytä kaikki

Ollaan kaikki avuksi tavallamme

Tuula Törnblom, Kaupungin valtuutettu (sd) – Julkaistu Kaarina-lehdessä 29.11.2023

Kaarina-salissa järjestettiin 10.11.23 hyvinvointialueen perhekeskuksen koulutus, johon ilokseni pääsin päättäjän ominaisuudessa osallistumaan. Tilaisuuden luotsasi perhekeskuspäälikkö Päivi Jyllikoski.

Paikalla oli 85 eri ammattikuntien edustajia, jotka vastaavat varhaiskasvatuksesta nuoriin ja perheiden hyvinvoinnin edustuksesta. Asiat olivat hyvin ajankohtaisia ja tärkeitä kuulla ja todeta, että asiat kuitenkin meillä otetaan yleiseen keskusteluun ja arviontiin asioiden eteenpäin viemiseksi.

Lapsiperheiden palveluista voi olla vaikea löytää tietoa ja tieto voi olla puutteellista. Sähköisen perhekeskustoiminnan ideana on, että perheet löytävät lapsille, perheille ja nuorille suunnatut palvelut samasta paikasta. Perhekeskus koostuu kolmesta elementistä. Se voi olla verkostomainen, fyysinen tai sähköinen. Kahdeksaan alueelliseen perhekeskukseen kuuluu hallinnollisesti ennaltaehkäisevä perhetyö, kasvatus- ja perheneuvolapalvelut, lapsiperheiden kotipalvelu, neuvolapalvelu, opiskeluhuollon palvelut, kuten koulu- ja opiskeluterveyden huolto sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut.

Kouluiässä lasten ja nuorten hyvinvointi- ja terveyserot korostuvat. Tuki lapsen elämän ensi vaiheissa kantaa parhaassa tapauksessa läpi koko elämän. Onkin tärkeää, että lapsille ja nuorille löytyy erilaisia kohtaamispaikkatoimijoita ja tukea on helposti saatavilla. Näitä ovat mm. oppilaistokset, nuorisotilat, avoin varhaiskasvatus, koulut, seurakunta, vapaaehtoiset paikalliset järjestöt kuten perhekahvilat ja perhekeskuksen sosiaali- ja terveyspalvelut kuten neuvolat.

Tilaisuudessa saimme kuulla kun Anne Brunberg MLL:stä kertoi järjestöjen rooleista. MLL järjestää kohtaamispaikkoja niin livenä kuin verkossakin. He järjestävät muun muassa lastenhoitotoimintaa, vanhemmuus- ja vertaisryhmiä, kaveritoimintaa, perhekummitoimintaa sekä maahanmuuttaja äideille ystävä toimintaa. Heillä on Kaarinassa useita kohtaamispaikkoja nuorille ja perheille. Valitettavana ongelmana on kuitenkin yleinen resurssipula Varhan alueella.

Alueemme asukasmäärä ja erityisesti lapsiperheiden kasvun määrän todettiin olevan kasvusuunnassa mikä on loistava asia. On tärkeää, että palvelut saadaan vastaaman lapsiperheiden tarpeita, jotta jokaisella lapsella ja nuorella on hyvä olla ja elää täällä Kaarinassa. Parhaimmillaan tämänlainen toiminta antaa meille voimaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta lastemme hyväksi tehdystä työstä.

Tilaisuus oli erittäin mielenkiintoinen ja toi esiin monia tärkeitä asioita joiden kautta meidän tulisi kohdata lapset, nuoret ja kaikki perheet. Ollaan avuksi kaikki kukin omalla tavallaan ja mahdollisuuksien mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.