Vuosi 2023 – Miten meni noin niinku omasta mielestä?
3.1.2024
Vuosi 2023 – Miten meni noin niinku omasta mielestä?
3.1.2024
Näytä kaikki

Yllättääkö katupöly meidät joka kevät?

Sari Hukkanen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunkikehityslautakunnan vpj – julkaistu Kaarina-lehdessä 27.03.2024.

Kevään varma merkki on somepalstoilla kiihtyvä koirankakka -keskustelu. Toinen yhtä varma merkki on kurkkuun käyvä katupöly. Katupöly on merkittävä ilmanlaatuongelma kaupungeissa ympäri maailmaa, ja valitettavasti myös Kaarinassa. Katupöly johtuu talven aikana kaduille kerääntyneestä hiekasta, suolasta sekä kaduille kertyneestä liasta ja tien pintojen kulumisesta. Katupöly aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä ja terveysongelmia. Keväinen hiekoituksen poisto ja kadunpesu tuntuvat tapahtuvan aina liian myöhään. Siksi havahduin taas pohtimaan, voisimmeko vaikuttaa katupölyyn ja sen terveysvaikutuksiin kestävämmin.

Mielestäni kaavoituksella on merkittävä rooli kaupunkien ilmanlaadun parantamisessa sekä katupölyn terveysvaikutusten vähentämisessä. Kaavoituksella päätetään mitä mihinkin rakennetaan. Onnistunut kaavoitus varmistaa, ettei yhdyskuntarakenne hajaudu, vaan asunnot, työpaikat ja palvelut ovat saavutettavissa myös ilman autoa. Pyöräteiden ja kävelykatujen rakentaminen sekä joukkoliikenteen palveluiden parantaminen edistävät kestävää liikkumista ja vähentävät näin ajoneuvojen määrää kaupungissa. Myös sillä miten kevyenliikenteen väylät sijoitetaan autoihin nähden, on huomattava vaikutus väylien turvallisuuteen, viihtyisyyteen sekä ennen kaikkea terveellisyyteen. Valitsisitko sinä mieluummin pyörätien Littoisista Turkuun rautatien vieressä vai Hämeentien varressa? Kaavoituksella voimme vaikuttaa tähän.

Katupölyn määrää voidaan pienentää myös sillä, miten ja milloin aloitamme katujen harjauksen. Voisiko pyöräteiden harjauksen aloittaa jo maaliskuun alussa, harjataan vain toinen puoli väylästä, näin meillä säilyy myös hiekoitettu kulkureitti, jos joku aamu vielä on liukasta. Ja toisaalta, jos kevät saapuukin tänä vuonna aikaisin, voimme nauttia tasaisesta menosta puhtaalla väylällä.

Kaupunkikehityksellä ja kaavoituksella voidaan vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja ilmanlaatuun, mutta nämä toimet eivät ole kovinkaan nopeita. Oleellisessa roolissa ovat kaupunkilaisten toiveet.

Nyt on vaikuttamisen paikka myös katupölyn osalta. Kaarinan kaupunki selvittää juuri nyt kuntalaiskyselyllä ympärivuotisen pyöräilyn tilannetta ja sen kehittämistarpeita, kyselyyn voi vastata kaupungin nettisivuilla aina 7.4. asti. Kaupunki on hyväksynyt kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman sekä sitoutunut ilmastotavoitteisiin sekä edistämään kaupunkilaisten hyvinvointia. 

Onko sinulla ajatuksia tai ideoita? Muista kertoa ajatuksesi meille muille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.