Hyvä koulu!
9.10.2018
Kasvu tekee kipeää, mutta on välttämätönta
12.11.2018
Näytä kaikki

Me olemme murroksen edessä ja se on hyvä asia

Timo Virkkulan puhe Varsinais-Suomen SDP:n piirikokouksessa 3.11.2018

Meidän edessämme on tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana muutama niin mittava muutos, että maailma tuntuu hyvin erilaiselta niiden jälkeen. Tai toivottavasti tuntuu, sillä jos nämä murrokset jäävät toteutumatta, meidän elämämme kurjistuu merkittävästi.

Työelämä muuttuu. Tulevaisuudentutkijat ennustavat, että tänä vuonna koulunsa aloittaneista 7-vuotiaista 60% tulee työllistymään ammatteihin, joita ei vielä ole olemassa. Tekoäly korvaa insinöörejä ja lääkäreitä, tulee vähintään heidän avukseen. Robotit tekevät yksitoikkoiset ja raskaat työt. Ihmisiä tarvitaan edelleen siellä, missä kaivataan empatiaa, luovuutta ja monitahoisempia liikeratoja vaativia suorittavia toimia. Tulevaisuuden keittiönpöytien ääressä käydäänkin keskusteluja, jossa lukiolaiselle sanotaan, että ”jos sinä nyt välttämättä haluat ja se tekee sinut onnelliseksi, niin voithan sinä sinne tekuun hakea, mutta ensin kasvatat tukkaa ja opettelet soittamaan kitaraa, että on sitten joku oikea ammatti takataskussa”. Vakavasti puhuen, meidän on huolehdittava siitä, että nuoret saavat riittävän laaja-alaisen yleissivistyksen ja siitä, että koulutuspolku on kaikille avoin.

Meidän ympäristömme muuttuu. Ilmastonmuutos on tosiasia. Sen hillitsemiseksi meidän on tartuttava sellaisiin toimiin, jotka ravistelevat yhteiskuntien ytimiä, koska yhteiskunnat on rakennettu pitkälti kulutukseen ja oikeastaan ylikulutukseen perustuvalle jatkuvalle talouskasvulle. Meidän tulee osata hillitä kulutusta ja toisaalta tuottaa tavaramme ja palvelumme ympäristöä vähemmän kuluttaen. Me tarvitsemme ilmastotaloutta. Jonkinlaista muunnelmaa sosiaalisesta markkinataloudesta, pohjoismaisesta mallista, joka tulonsiirroin ohjaa pääomia ja niistä kumpuavaa kulutusta ilmastonmuutoksen hillintään.

Me olemme siis murrosten edessä ja se on meille demareille hyvä juttu. Sosialidemokraatit on ollut aina edistyksen ja sivistyksen puolue. Me olemme vahvimmillamme, kun ajamme uudistuksia, joista koituu hyvinvointia koko kansalle. Nyt sille on jälleen iso tilaus.

Meidän pitää osata huolehtia siitä, että nämä murrokset katsotaan läpi niin, että myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus toteutuu. Työelämän murros ei voi tarkoittaa kaksia työmarkkinoita, eikä ilmastonmuutoksen torjunta eriarvoistavaa verokohtelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.