Talousarvio, mitä se on?
1.2.2020
Kuntavaaliehdokkaita syyskokouksessa
Asioiden hoitoa koronasta huolimatta
11.10.2020
Talousarvio, mitä se on?
1.2.2020
Kuntavaaliehdokkaita syyskokouksessa
Asioiden hoitoa koronasta huolimatta
11.10.2020
Näytä kaikki

Lyhyempi työpäivä ja parempi elämä

SDP:n puoluekokouksissa on historiallisesti haluttu parantaa työelämää ja tehty uusia tulevaisuuteen katsovia linjauksia, joilla on haluttu saavuttaa parempi elämää kaikille.  Uudessa linjauksessa puolueen tavoitteena on työajan lyhentäminen ja työelämän joustot. Linjauksen mukaan erilaiset joustojen mahdollisuudet tulee tutkia ja selvittää laajasti.

Myös Sanna Marin puhui linjapuheessaan juuri tästä selvitystyöstä. Hän peräänkuulutti selkeää visiota ja konkreettisten askelmerkkien selvittämistä. Ihmisten paremman elämän saavuttamiseksi on tarpeen selvittää, kuinka Suomi voisi edetä kohti lyhyempää työaikaa ja suomalaiset työntekijät kohti parempaa työelämää.

SDP:llä on aiemminkin ollut vastaavia linjauksia, jotka ovat nykyisin meille itsestään selviä. 1903 Forssan ohjelmassa puolue linjasi 8 tunnin työpäivästä ja vuonna 1917 se kirjattiin lakiin. 1900-luvun alussa tuota tavoitetta pidettiin joissakin piireissä epärealistisena, mutta nyt nämä kirjaukset ovat meille kaikille itsestään selviä.

Työ on tärkeä osa elämäämme ja se tuo siihen myös sisältöä. Toisille työ on kuin harrastus ja toisille taas lähinnä vain taloudellisen toimeentulon lähde. Työn lisäksi meillä on paljon muitakin tärkeitä ja merkityksellisiä asioita elämässämme.

Samaan aikaan teknologiset ratkaisut muuttavat työelämää ja vapaa-aikaamme voimakkaasti. Työelämän murroksen myötä yhä enemmän työtä automatisoituu ja koneet voivat tehdä erilaisia tehtäviä puolestamme, jolloin meille jää enemmän mahdollisuuksia tehdä itseämme kiinnostavia asioita.  Siksi on luontevaa antaa tätä vapautunutta aikaa työntekijöille.

Viimeaikaiset kirjoitukset ”yritysten kuoliniskuista” ja ”laajoista irtisanomisista” ovat tahallista, poliittisesti motivoitunutta liioittelua. On selvää, että yritysten laajamittaiset konkurssit eivät ole kenenkään etu. Innovaatioista ja yritysten kannattavuudesta huolehtiminen on kaikkien etu, mutta samalla on reilua, että uuden tehokkuuden myötä myös palkansaajat saavat oman osansa tuloksista. SDP:n tavoitteena on huolehtia siitä, että kannattavat ja entistä tehokkaammat yritykset mahdollistavat myös palkansaajille nykyistä paremman työelämän.

Niina Alho

Kaarinan SDP:n pj.

Varsinais- Suomen SDP:n pj.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.