Kuntavaaliehdokkaita syyskokouksessa
Asioiden hoitoa koronasta huolimatta
11.10.2020
Henrik Kosonen ja Tiia Kestilä
Henrik Kososelle Kaarina-mitali
26.11.2020
Kuntavaaliehdokkaita syyskokouksessa
Asioiden hoitoa koronasta huolimatta
11.10.2020
Henrik Kosonen ja Tiia Kestilä
Henrik Kososelle Kaarina-mitali
26.11.2020
Näytä kaikki

Kaarinan kaupungin talousarvio 2021

Irja Gustafsson

Valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Irja Gustafssonin ryhmäpuheenvuoro valtuuston talousarviokokouksessa 16.11.2020

Kaarinan talousarvio on rakennettu pitkän prosessin kautta. Taloudensopeuttamista on pohdittu niin lautakunnissa, kuin viranhaltijoiden taholta. Kiitos virkamiehille ja luottamushenkilöille, jotka ovat yhdessä etsineet kaarinalaisille sopivinta ratkaisua. Tässä talousarviossa pyritään hyvän elämisen ja yrittämisen mahdollistamiseen sekä kaikkien kuntalaisten mukana pysymiseen.

Meidän Sosialidemokraattien linja on edelleen johdonmukainen.

Olimme vuosi sitten veron korotusten kannalla ja olemme nytkin, koska ihmisten peruspalveluiden turvaaminen ja vastuullinen taloudenhoito ovat meille tärkeitä. Tätä nyt olevaa alijäämää ei voi syyttää yksinään koronasta johtuvaksi ja tämä ei tullut kenellekään meistä yllätyksenä. Taloudellisista ongelmistamme on tulossa kroonisia, jos emme mitään toiminnassamme muuta. Aina ennen veronkorotuksia tulee ensisijaisesti tehdä kaikki muut toimet talouden sopeuttamiseksi, mutta emme ole yrityksistä huolimatta vielä löytäneet riittävästi toimia, kuten palveluiden kehittämistä. Me emme ole leikkausten linjalla, jos se tapahtuu kuntalaisten peruspalveluiden kustannuksella, vaikka talouden sopeuttamista on edelleen jatkettava. Meidän linjamme on tässä ollut johdonmukainen ja se tuo lisää ennustettavuutta. Poukkoilevaa päätöksentekoa eivät kaipaa yrittäjät tai kuntalaiset. Se vaikeuttaa kaikkien tulevaisuuden suunnittelua. Kaarinan päätöksenteon johdonmukaisuus olisi omiaan rakentamaan turvallisuutta ja vakautta, eli vahvemmin sanottuna pitovoimaa kotiseudulle.

Haluamme erityisesti kiittää kaupungin henkilöstöä.

Koronaepidemia muutti meidän kaikkien elämää keväällä. Edelleen pandemian kiihtyminen aiheuttaa kaupungin työntekijöille kuormitusta, kasvavaa työmäärää, erityisiä työjärjestelyjä ja psykososiaalista kuormitusta.  Kiitos siitä, että olette näin hienosti pitäneet kaupungin pyöriä pyörimässä. Olemme myös tyytyväisiä siihen, että kaupungin talousarviossa on erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa otettu kantaa koronaepidemiasta johtuvien tarvittavien lisäresurssien hankkimiseen. Laboratorion yli kuukauden jonot ja vastaamattomat terveyskeskuksen puhelut pitää kuitenkin saada jo kiireesti kuntoon. Näihin pitää reagoida heti, ei vasta tammikuussa. Meidän tulee ehkäistä hoivavelan syntymistä nyt, koska se on fiksua talouspolitiikkaa.

Me tarvitsemme monenlaisia peruspalveluja.

Peruspalveluiden on oltava kunnossa, koska usein se on edullisinta ja parasta ennaltaehkäisyä. Oli kysymys sitten varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta tai vaikka terveydenhuollosta. Lasten ja nuorten koulunkäyntiin on tarjottava tukea. Yrittämisen edellytyksiä tulee parantaa. Joukkoliikenteen on toimittava. Kolmannen sektorin työn mahdollistaminen ja tukeminen on jatkossakin tärkeää. Kylätoimikuntien eli aluetyöryhmien eloa on piristettävä jne.

Kaarina kasvaa huimaa vauhtia ja palvelutuotantomme on pysyttävä kasvaneen palvelutarpeen vauhdissa. Olemme tyytyväisiä siihen, että myös tässä talousarviossa terveyspalveluitamme vahvistetaan ja kuntalaisten palvelut paranevat. Hoitajamitoitukset on huomioitu lisäämällä avustavaa henkilökuntaa ja hoitajia.  Ennaltaehkäisy ja hyvinvoinninedistämisen toimenpiteet ovat talousarviossa myös keskeisessä asemassa. Tämä on fiksua talouspolitiikkaa, kun tehdyt toimenpiteet arvioidaan ja harkitaan tarkoin eri näkökulmista. Meidän tulee pyrkiä suuntamaan niukat resurssimme siten, että niillä saadaan mahdollisimman vaikuttava lopputulos ja mahdollisimman paljon hyvinvointia kaikille kuntalaisille.

Kaarinan päätöksenteossa varauksettomalla keskustelulla, toisten kuuntelemisella on edelleen kehittämisen sijaa. Ryhmien välistä vuoropuhelua ja keskusteluita soisi olevan nykyistä enemmän. Rakennamme täällä yhteistä Kaarinaa, joten yhteistyö on myös parhaan mahdollisen lopputuloksen löytämiseksi tärkeää. Meidän tulee tehdä hyvää yhteistyötä myös seudullisesti muiden kuntien kanssa, aistia tuntosarvet herkkinä maailman tapahtumia – myös niitä hiljaisia tai sanattomia viestejä sekä pitää omat kuntalaiset aktiivisina.

Kaupungin talousarvion alijäämäisyys jäänee kirjaan. Me pärjäämme kyllä. Pitämällä jokaisen toimialan kokonaiskuva kirkkaana, toimimalla yhteistyössä ja olemalla tietoisia strategisista päämääristämme. Näin kaupunkimme houkuttelevuus ja pitovoima paranee entisestään. Kun pidetään kaikki mukana, Kaarina on edelleen se paikka, josta kuuluu eniten elämän iloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.