Valtuustoaloite lukion oppikirjapankin perustamiseksi
18.3.2018
Kaarinan SDP esittää uutta koulua Hovirintaan, joka sisältää sekä ruotsin-, että suomenkielisen esiopetuksen – Peruskorjauksen valmistelusta voidaan luopua
5.6.2018
Valtuustoaloite lukion oppikirjapankin perustamiseksi
18.3.2018
Kaarinan SDP esittää uutta koulua Hovirintaan, joka sisältää sekä ruotsin-, että suomenkielisen esiopetuksen – Peruskorjauksen valmistelusta voidaan luopua
5.6.2018
Näytä kaikki

Hovirinnan kouluratkaisu pitää avata kokonaisuudessaan

Hinta ja nopeus eivät ole ainoat koulurakentamista ohjaavat kriteerit

Viime syksynä, kun Hovirinnan koulun peruskorjauksesta päätettiin, oli pöydällä avoimena kaikki vaihtoehdot. Kokonaisuutta tarkasteltiin monelta kantilta ja koska asiantuntijalausuntojen ja kouluun tehtyjen tutkimusten valossa näytti, että koulu on mahdollista peruskorjata, päädyttiin siihen ratkaisuun. Peruskorjausta ei valittu vain siksi, että se on nopeampi ja halvempi tapa taata terveelliset oppimisympäristöt lapsille. Tarkastelussa oli laaja kokonaisuus, jossa otettiin huomioon talouden lisäksi myös oppimisympäristöihin tehtävät päivitykset, kouluverkon kehitys ja sitä kautta tulevat laajentamistarpeet vuosien varrella jne.

Viime syksynä pöydällä oli myös erilaisia mahdollisuuksia tehdä uudisrakennus vanhan tilalle. Myös nyt esitetty valmiskoulu oli silloin tapetilla, mutta nämä kaikki vaihtoehdot hylättiin ja päädyttiin peruskorjaukseen juuri edellä kuvatun kokonaisarvion perusteella.

Tässä kokonaisarviossa haluttiin toki olla taloudellisia ja säästää miljoonia kuntalaisten rahoja, mutta kuten silloinkin sanoimme, raha on alisteinen terveydelle, emmekä olisi silloista esitystä tehneet, jolleivat asiantuntija-arviot olisi näyttäneet, että peruskorjauksella saavutetaan terveet ja nykyaikaiset tilat.

Kokoomuksen esittää nyt, että KVR-urakoinnilla Hovirinnan kouluhanke voidaan mahdollisesti saada uudisrakentamalla parempana kokonaisuutena, kuin suunniteltu peruskorjaus, joten asian uudelleen avaaminen on perusteltua.

Uudisrakentaminen pitää aloittaa puhtaalta pöydältä

Uudisrakentaminen ja peruskorjaus ovat lähtökohdiltaan erilaisia projekteja. Peruskorjauksessa suunnitellaan toimintaa valmiiden seinien sisään, kun taas uudisrakentamisessa voidaan suunnitella seinät haluttujen tarpeiden mukaan. Kaarinan SDP:lle lähtökohta on ollut turvalliset, terveelliset ja nykyaikaiset oppimisympäristöt. Mahdollista uudisrakentamista ei saa tehdä hätiköiden ja laadusta ei tule tinkiä. Vaikka nopeus nähdään hyvänä asiana se ei koskaan saa olla tärkein arvo koulurakentamisessa.

Uudisrakentamisessa tulee huomioida kiinteistön sijoittuminen tontille (mm. saattoliikenteen optimointi), päiväkotitilojen mahdollinen sijoittaminen uuteen kiinteistöön, tilojen iltakäytön tehokkaampi mahdollistaminen ja nykyaikaiset oppimisympäristöt, jotka palvelevat alueen asukkaita pitkällä tähtäimellä. Uudisrakentaminen mahdollistaa koko monitoimitalon optimoinnin ja suunnittelun.

Siksi pyydämme, että KVR:n laadusta tehdään erilliset selvitykset tekniselle- ja sivistyslautakunnalle ja KVR-urakointia tarkastellaan kokonaisvaltaisesti Kaarinan kaupungin tarpeiden näkökulmasta. Onko Kaarinan kaupungin tulevaisuuden koulurakentamistapa KVR-urakka vai jokin muu? Laadulla ei tarkoiteta pelkästään materiaaleja vaan mm. oppimisympäristöjen muunneltavuutta, pohjaratkaisuja, monikäyttöisyyttä ja muiden tilojen joustavuutta.

Sivistyslautakunnalta ja vapaa-ajanlautakunnalta pyydetään lausuntoa uudisrakentamisen sisällöstä. Lautakuntien tulee tarkastella uudisrakentamista erikseen, koska hanke on täysin eri, kuin aiemmin suunniteltu peruskorjaus. Olemassa olevaa tilasuunnitelmaa ei voida sellaisenaan hyödyntää uudisrakentamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.